MÈTRICA
Aprèn a llegir i a escriure música mitjançant la improvisació i la composició
de fragments “mètrics”.
Aprèn a «llegir a vista», a fer un «dictat escrit» i a fer una «transcripció».
Aprèn tota la TEORIA de la MÚSICA d’una manera totalment pràctica.
Si t’interessa el tema, llegeix més…:
QUÈ APRENEM ?
COM HO APRENEM?
QUÈ ÉS RITME?
QUÈ ÉS MÈTRICA?
COM FUNCIONA
la MÈTRICA MUSICAL?
FORMACIÓ MULTI ESTILÍSTICA
Continguts formatius i procediments característics de la matèria de “mètrica”:
- A la matèria de “mètrica” aprenem a construir estructures musicals amb sons de durada acotada i predeterminada.
- D’aquesta manera aprenem a mesurar i representar gràficament els fragments musicals que hem construït a la matèria de RITME.
- Aquest procés inclou el coneixement i la utilització de TOTS els grafismes musicals amb els quals representem gràficament les estructures rítmiques musicals: figuració rítmica, compassos, indicacions de tempo, entre d’altres.
- Aquest procés inclou el coneixement de tota la nomenclatura i els conceptes que presenta la “teoria musical” en els aspectes rítmics, apresos de manera totalment pràctica i vivencial i utilitzats directament per poder fer música amb “contingut artístic.
- El procés capacita a l’alumnat per realitzar les 4 operacions que aprenem a fer a llenguatge musical en cada una de les matèries, que són improvisar, composar, llegir a vista i resoldre un dictat escrit de qualsevol estructura rítmica.
Diferències entre ritme i mètrica:
El ritme i la mètrica es treballen per separat. A la matèria de RITME aprenem a construir fragments rítmics amb sons de durada “lliure” és a dir, sons que NO tenen una durada predeterminada. I a la matèria de MÈTRICA aprenem a construir estructures rítmiques amb sons de durada predeterminada i definida.
Per què es treballen per separat?
La metodologia explica les diferències que hi ha entre els continguts de la matèria de RITME i de la matèria de MÈTRICA, i argumenta els motius didàctics i formatius pels quals les dues matèries s’han de treballar per separat.
Tots aquests motius es deriven del fet que la matèria de RITME està dissenyada perquè l’alumne/a pugui descobrir d’una manera prioritàriament intuïtiva i evitant expressament la interferència del pensament conscient, l’efecte musical que provoquen els sons en funció del lloc que ocupen en la estructura rítmica, i en canvi, la matèria de MÈTRICA s’utilitza per a que l’alumne/a faci el procés conscient pel qual analitza, mesura i aprèn a representar gràficament –és a dir, a llegir i escriure- les estructures rítmiques que ha construït intuïtivament a la matèria de ritme.
Combinació de l’efecte formatiu de la matèria “ritme” amb el de la matèria “mètrica”:
La matèria de ritme i la matèria de mètrica generen en l’alumnat uns processos formatius que tendeixen a complementar-se espontàniament fins que els dos processos s’ajunten. Això comença a succeir a partir del nivell 5 del programa d’estudis. Els procés formatiu es completa en el moment en què l’alumne/a sap mesurar i escriure l’estructura rítmica de qualsevol música que pugui escoltar o que pugui inventar a nivell oral i de manera intuïtiva, i quan simultàniament, també és capaç de llegir, d’entendre i de fer sonar qualsevol fragment rítmic que estigui escrit.
Funcionament de la “mètrica musical”:
La matèria de ritme i la matèria de mètrica generen en l’alumnat uns processos formatius que tendeixen a complementar-se espontàniament fins que els dos processos s’ajunten. Això comença a succeir a partir del nivell 5 del programa d’estudis. Els procés formatiu es completa en el moment en què l’alumne/a sap mesurar i escriure la estructura rítmica de qualsevol música que pugui escoltar o que pugui inventar a nivell oral i de manera intuïtiva, i quan simultàniament, també és capaç de llegir, d’entendre i de fer sonar qualsevol fragment rítmic que estigui escrit.
Formació multiestilística:
Aquesta formació capacita a l’alumnat per improvisar, composar, llegir, escriure i interpretar els elements rítmics de la música en qualsevol dels estils de la música “clàssica” i de la música “moderna”.
Aplicació de la metodologia:
El procés és possible gràcies a la manera en què la metodologia explica el funcionament del “sistema mètric musical”, gràcies a la diferència que estableix entre ritme i mètrica i la seva aplicació didàctica, i gràcies a la utilització dels models d’improvisació i de composició que permeten que l’alumnat pugui construir música de manera immediata i relacionant correctament la construcció del llenguatge rítmic a nivell oral i a nivell escrit.